Butikker i fælles opråb: Vi er klar til at lave en forsvarlig genåbning

Profilbillede

Det kan få alvorlige konsekvenser for butikslivet i Mørkøv, hvis butikkerne ikke snart får grønt lys til at åbne igen. Sådan lyder bekymringen fra Bjarne Larsen fra Møblér med Mørkøv Bolignyt, der håber på en snarlig genåbning

Vi er klar til at lave en forsvarlig genåbning. Det er budskabet fra Møblér med Mørkøv Bolignyt i Mørkøv og godt 2000 butikker under Dansk Detail til myndighederne og eksperterne, der i øjeblikket regner på effekten af en genåbning.

"Når vi får lov til at genåbne, er vi klar til at gøre det forsvarligt. Vi har sikret, at kunderne kan holde afstand i vores butikker, men vi er også parate til at implementere nye tiltag fra myndighederne, hvis det bliver nødvendigt," siger Bjarne Larsen fra Møblér med Mørkøv Bolignyt i Mørkøv.

Bjarne Larsen bakkes op af Jens Birkeholm, der er branchedirektør i Dansk Detail og blandt andet taler på vegne af brancheorganisationen Danske Guldsmede & Urmagere og kæder som Sportigan, Mr, Din Tøjmand, In2House, Møblér, InboGulve, Garant, Kop & Kande, Boghandlerforeningen, Skoringen, Zjoos, Wear og SPORT 24.

"Vores medlemmer tager pandemien meget alvorligt. Derfor er de alle klar til at strække sig så langt, det er nødvendigt, for at leve op til afskærmningskrav, afstandskrav, afspritningskrav og lignende tiltag, som myndighederne vurderer, er nødvendige for at gennemføre en fuldt forsvarlig genåbning. Vi viste i foråret, at vi kunne løse opgaven i samarbejde med myndighederne. Den succes er vi klar til at gentage," siger Jens Birkeholm.

Frygter konsekvenser for det lokale butiksliv
Ifølge en medlemsundersøgelse hos Dansk Erhverv risikerer hver tiende virksomhed at lukke i løbet af de næste tre måneder. Bliver det forretninger i provinsbyerne og de små bysamfund, der må dreje nøglen om, kan det medføre en kædereaktion, der ikke blot får konsekvenser for de 125.000 arbejdspladser i udvalgsvarebutikkerne. Det vurderer Bruno Christensen, der er ekspert i detailhandel.

"Selvom det ikke er alle butikker, der lukker i kølvandet på nedlukningen, så får lukninger konsekvenser for de tilbageværende butikker, fordi de begrænsede muligheder i det pågældende område vil få forbrugerne til at søge mod andre indkøbsmuligheder, hvor de kan få deres behov stillet ét sted," siger Bruno Christensen.

Den analyse deler Jens Birkeholm.

"Der er ikke nogen tvivl om, at en fortsat nedlukning trods kompensationsordningerne vil være en dybt, dybt alvorlig situation, der vil koste mange butikker livet. Alle kan ikke reddes og mange provinsbyer vil være ekstra udsatte med svære konsekvenser for fremtidens lokale butiksliv, tilflytning og boligpriser," siger Jens Birkeholm.

Ifølge Dansk Erhverv betyder den nuværende nedlukning i øjeblikket et månedligt produktionstab på fem milliarder kroner.

Kilde: Epicent.dk